BEVANDE s.r.o., Vinořská 357 , Přezletice
Grappa jednodruhová je je vyrobena ze 100% dané odrůdy. Je rovněž zařazena do do kategorie Grappa Trentina. Jelikož vinná matolina pochází z kraje Trentino a lihovar G. Bertagnolli splňuje všechna přísná kriteria pro použití ochranné známky Grappa Trentina. V kategorii jednodruhové grappy naleznete tyto odrůdy:¨ Moscato, Chardonnay, Teroldego, Nosiola, Muller Thurgau, Pinot Nero, Gewurztraminer. Důležitou věcí, která ovlivňuje výslednou kvalitu destilátu, je cukernatost hroznů. Zatímco vinaři se snaží dosáhnout vyšší cukernatosti, výrobci grappy potřebují pravý opak. Obecně platí, že grappy ze severu Itálie bývají chuťově a vůní hodnotnější než jejich kolegyně z jihu, a to právě díky tomu, že na chladnějším severu lze lépe kontrolovat zralost hroznů. Grappa se dělí podle věku, technik zrání, druhů použitých odrůd a přidaných esencí. Pod jménem GRAPPA GIOVANE nebo GRAPPA BIANCA se skrývá grappa, která je lahvována krátce po destilaci a nepřišla během výrobního procesu do kontaktu s dřevěným sudem. Tento druh je bezbarvý a má typicky delikátní aroma, stejně jako suchou a čistou chuť. Italové podávají grappu v malých sklenkách tvaru tulipánu. Tyto skleničky naleznete v kategorii dárkové balení. Stejně jako u vína totiž různé druhy grappy vyžadují odlišné TEPLOTA PODÁVANÍ. Jednodruhové grappy doporučujeme podávat o teplotě 12-14°C. Asi největší chybou je podávat grappu vychlazenou, ne-li namraženou, jako se podává například vodka. Jedná se o destilát z vína, a proto platí, že čím je grappa studenější, tím méně nám voní a chutná. Velmi vhodné je pít GRAPPA PO JÍDLE, napomáhá totiž trávení, často se také používá jako základ míchaných nápojů - více informací naleznete v kategorii Recepty. Italové grappu hojně užívají i při vaření