BEVANDE s.r.o., Vinořská 357 , Přezletice
OBLAST PRODUKCE: Tato odrůda pochází z Burgundska, do Trentina se dostala kolem 1875 a do San Michele v Adiži na počátku roku 1900, kde zakotvila v oblasti Lavis. Je považována za "původní osvojenou odrůdu", primárně byla označována za " Burgundské bílé", následně je zapsána do státní odrůdové knihy v roce 1978 pod názvem Chardonnay. GAIERHOF – CHARDONNY - hrozny pocházejí ze středních a vysokých svahů severního Trentina využívajíc vedení jednoduché trentinské pergoly a vedení Gouyot. Pěstují se ve středně aluviálních půdách. Fermentace probíhá při kontrolované teplotě s použitím vybraných kvasinek, po dobu asi 10 dnů, následuje zrání v nerezu. Čerstvost a elegance jsou charakteristickými znaky tohoto vína, jehož vůně je zřetelně ovocná a jemná. ODRŮDA: Je charakteristická poměrně malým kompaktním a válcovitým hroznem, se žluto-oranžovou bobulí, se šťavnatou dužinou a neutrální chutí. List má typický, žilnatinou ohraničený, řapíkový výkroj. ORGANOLEPTICKÉ VLASTNOSTI: BARVA: slámově žlutá VŮNĚ: delikátní, jemná, charakteristická s příjemným ovocným nádechem zlatého jablka CHUŤ: příjemně hladká a čistá se svěžím dlouhým závěrem. OBSAH ALKOHOLU: 12,50% KYSELOST: 5,5 g/l DOPORUČENÁ SPOTŘEBA: Víno vzácné elegance a svěžesti, mělo by být konzumováno mladé, aby bylo možno ocenit všechny jeho výjimečné vlastnosti. DOPORUČENÉ SNOUBENÍ S JÍDLEM: Vhodné jako aperitiv, ideální k předkrmům z ryb (i teplým), k syrovým mořským plodům, k rizotům z ryb, k vejcím, k šunce prosciutto crudo, a k houbovým zákuskům. Doporučené je i k rizotu na jablkách Golden Delicious. TEPLOTA PODÁVÁNÍ: 8 ° - 10 ° C. Odzátkovat v momentě podávání.